Betrekkelijk nieuw maar al bijna niet meer weg te denken is de uitverkoopperiode. De naam Black Friday is afkomstig uit de Verenigde Staten en is daar de dag na Thanksgiving Day. Op die dag worden flinke kortingen gegeven op de artikelen van deelnemende winkels en het vormt de start van het seizoen van de feestdagen. Op Black-Friday staan er lange rijen voor de winkels en ook in Nederland en België wordt het steeds populairder.

Wat is Black Friday Sale 2018?

Thanksgiving Day is in de Verenigde Staten een officiële feestdag en valt altijd op de vierde donderdag van november. De dag erop zijn de meeste mensen ook vrij en gaan ze erop uit. Een geliefde dagbesteding is shoppen, vooral met het oog op de feestdagen die voor de deur staan.

Winkeliers speelden hierop in met het fenomeen Black Friday. Tijdens Black Friday worden er enorme kortingen gegeven op het assortiment en de winkels zijn extra lang open. Veel winkels openen zelfs de deuren al midden in de nacht! Dat betekent ’s nachts al lange rijen voor de deur met koopjesjagers.

Uitverkoop en Sale Black Friday

Steeds populairder

Black Friday is de Atlantische Oceaan overgewaaid en bijvoorbeeld in Engeland en Duitsland al heel populair. Nu zijn ook Nederland en België aan de beurt gezien het aantal deelnemende winkelketens dat zeer snel groeit. Het mes snijdt aan twee kanten: voor shoppers is er de kans om zeer voordelige koopjes te scoren en voor winkeliers betekent het de mogelijkheid om de omzet flink te doen laten groeien.

Datum uitverkoop

Zoals gezegd valt ieder jaar weer op de vierde vrijdag van november en dus de dag na Thanksgiving Day. De datum is dus de komende jaren op de vrijdagen 24 november 2017, 23 november 2018, 29 november 2019 en 27 november 2020.

Lang weekend kortingen

Hoewel het feitelijk maar één dag duurt, houden veel winkels meerdere dagen uitverkoop. De maandag erna is namelijk Cyber Monday wanneer er online enorme kortingen worden gegeven. Veel winkeliers kiezen er voor om de kortingen daarom tot en met de maandag erna te geven, waardoor het dus ook het hele weekend uitverkoop is. Je kunt dan voordelig inkopen doen voor de verschillende feestdagen.

Welke winkels doen er mee

Black Friday is geen uitverkoopperiode die zich beperkt tot een bepaald segment. Dat betekent dat alle soorten winkels mee kunnen doen en ook meedoen. Het meest geliefd zijn de modewinkels en elektronicawinkels om te bezoeken, omdat kleding en elektronica geliefde aankopen zijn in deze periode van het jaar. Maar ook andere segmenten vieren ‘zwarte vrijdag’. Ben je dus op zoek naar een cadeau voor Sinterklaas of Kerst? Het heeft een perfecte datum om met korting te shoppen voor deze evenementen.